Grilovaná vepřová kýta – recept a návod na přípravu

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu. Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte.

Nálev na napíchání

  • 1 l vody
  • 1 dcl oleje
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1kg masa cca 2 g soli)

Nálev připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí, přidáme sůl podle váhy masa a necháme ho projít varem. Po vychladnutí musíme nálev přecedit přes jemný cedník nebo plátno, jinak si při napichování zacpeme injekční jehlu.

Marináda na potírání

  • 2 l piva
  • 1 dcl oleje
  • 8 stroužků česneku
  • 5 lžic grilovacího koření
  • 2 lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 5 lžic sojové omáčky
  • 1 lžička vegety

Postup

  1. Kýtu nejprve prošpikujeme. Slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit.
  2. Omytou, očištěnou zeleninu (mrkev, petržel) nakrájíme také na hranolky. Zeleninové nudličky spolu s mraženou slaninou, pomocí tenkého nože vpravíme rovnoměrně do kýty. Zeleninu lze vynechat, ale stojí za to si pohrát, dodá kýtě skvělou vůni a aroma.
  3. Poté je třeba kýtu napíchat nálevem a uložit na 2-3 dny předem před samotným grilováním na chladném místě, kde je teplota mezi 8-10°C.
  4. Kýtu napíchneme na rožeň, neobalujeme do alobalu, protože konstrukce našeho grilu je přizpůsobena tak, aby nebylo možno kýtu připálit.
  5. Kýtu grilujeme cca 5 hodin, v průběhu grilování potíráme marinádou a to hlavně po každém ořezání masa.
  6. Maso postupně okrajujeme zhruba po 0,5 – 1 cm plátcích.

Ke grilovanému masu podáváme přílohy jako je např. křen, hořčice, okurky, cibulky a černý chléb, dobře vychlazené pivečko nebo dobré vínko.

Doporučené produkty2